Stefan Branković (©Aleksandra Krupanič)
Stefan Branković (©Aleksandra Krupanič)

Srbiji trijumf nad aktuelnim prvakom Evrope otvara vrata raja

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.08.22. | 11:26

Udarednom drugom reckom Savićev tim bi cementirao prvu poziciju i mislima se okrenuo ka četvrtfinalu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Pored imena Mađarske, aktuelnog kontinentalnog prvaka, i Srbije stoji najviše evropskih medalja, ali i, do sada, razočaravajuće leto. Dve najdlikovanije vaterpolo nacije “bacile” su Svetsko prvenstvo, ostale kratke za mesto na pobedničkom podijumu - znatno više je takav ishod u Budimpešti uzdrmao domaćina - i u šampionatu Starog kontinenta vide spas. Njemu će biti bliži pobednik klasika u Spaladium areni (19.00, RTS2). 

Izabrane vesti

Ulog je veliki, pobeda je ekvivalenta prvoj poziciji i plasmanu u četvrtfinale, iako će obe selekcije morati da odrade još jedan meč pro forme. Grupa je takva da sve staje u jedan meč, derbi kroji poredak, možda i mnogo toga više. Srbiji je preko potrebno pre nokaut faze da dobije pretendenta na tron, da probije barijeru i shvati da može sa najboljima. To je u Budimpešti izostalo, pala je na prvoj ozbiljnoj prepreci - poraz od Hrvatske u četvrtfinalu - a u grupnoj fazi nije imala priliku da se izvaga sa Evropljanima. 

Dok Delfini u mečevima koji imaju težinu ne budu nekog direktnog konkurenta - neće postati tim. Neće napraviti iskorak i spoznati da nije problem razlika u kvalitetu, već jedino glava. Trijumf nad Mađarskom mogao bi da vredi duplo, a ono što vuče sa mentalne strane vrednije od bodova i overe prve pozicije. I u slučaju poraza Srbija ide u nokaut fazu, moraće da prođe prepreku više, ali daleko veći problem od toga mogao bi da bude potencijalni gubitan samopouzdanja u završnici prilikom sudara sa Italijanima, Špancima, Hrvatima, Grcima... 

Krahirali su Mađari na Svetskom prvenstvu, doživeli su težak udarac u svojoj kući, u hramu vaterpola na Margit Sigetu. Amerikanci su ih eliminisali u četvrtfinalu i pokrenuli niz promena. Pokupio se sa klupe Tamaš Merc, kormilo je preuzeo Žolt Varga, trener Ferencvaroša, i za šampionat u Splitu od Mađarske napravio mini-Fradi. 

Viktor Rašović (©Aleksandra Krupanič)Viktor Rašović (©Aleksandra Krupanič)

Istoršenim zvezdama koje su zašle u godine dao je Žolt Varga odmor posle naporne sezone. Na spisku od 15 imena nisu se našli Deneš Varga i Marton Vamoš, izvrsni šuteri, kao ni centarski par Balaš Harai i Tamaš Mezei. Kompletnu osovinu je promenio novi selektor, pa će duel sa Srbijom biti prvi vesnik dometa reprezentacije Mađarske, koja i dalje ima plejadu vanserijskih igrača. 

Polovinu mađarskog državnog tima čine vaterpolisti Ferencvaroša - Varga pozvao sedmoricu iz redova šampiona - ali dve najveće zvezde ne nose kapicu osvajača Lige šampiona. Levoruki bombarder Gergo Zalanki iz Pro Reka i Kristijan Peter Manherc završavaće gro napada, sada nema Martona Vamoša i Deneša Varge da se međusobno guše, a iz drugog plana dejstvovaće novi kapiten Silard Janšik i Adam Nađ

U prvom meču na Evropskom prvenstvu istakli su se i Gergeli Burijan i Vendel Vigvari - dali po tri gola - i evidentno je bilo da je pojačano zajedništvo u ekipi. Zvezde ne vuku na svoju stranu, ne pokušavaju isključivo individualnim rešenjima da akciju krunišu golom. Mađarska se okrenula timskoj igri, a u klasiku će imati i podršku sa tribina. Odmah po završetku derbija u Spaladium areni astatju se Hrvatska i Francuska (20.30), pa će Srbija imati “toplu dobrodošlicu” i pripremu za nokaut fazu. 

Ovoga leta Mađari su u mlađim kategorijama na dva velika takmičenja potukli Srbiju. Prvo u finalu Svetskog prvenstva za juniore u Beogradu posle boljeg izvođenja peteraca, a zatim i katede u polufinalu planetarnog šampionata u Volosu. 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - DRUGO KOLO: 

Sreda 

GRUPA A

14.00: Crna Gora - Slovačka

17.00: Italija - Gruzija 


GRUPA B

Grčka - Malta 15:6

20.30: Hrvatska - Francuska 


GRUPA C

12.00: Holandija - Španija

15.30: Rumunija - Nemačka 


GRUPA D

Slovenija - Izrael 5:9

19.00: Srbija - Mađarska



tagovi

vaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija MađarskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluGergo ZalankiKristijan ManhercŽolt Varga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara